SANNHETEN OM LANDBRUKET – DET ØDELEGGER KLIMAET VÅRT

Visste du at det finnes dyreprodukter i så utrolig mange produkter som jeg og dere bruker hver eneste dag? Jeg tror flesteparten av oss ikke er klar over hva som egentlig er i mye av maten og drikken vi får i oss. Mange har blitt overrasket når jeg har fortalt at jeg ikke kan/vil spise ulike matvarer siden de inneholder animalske ingredienser (hvorfor kan du ikke spise potetgull? Det inneholder vel ikke kjøtt?). En av ulempene med å være veganer er man oppdager slike ting, alle disse skjulte, ekle, unødvendige ingrediensene i maten vår. Og det får meg til å tenke: hvorfor skal vi utnytte og drepe dyr for å tilsette noe fra deres døde kropper i varer som ikke engang «trenger det»? 

PS: Dette innlegget kommer til å referere til gode kilder, for at folk once and for all ikke kan vri seg unna sannheten. Jeg vet det er forferdelig å måtte innse at alt man trodde man visste og har blitt lært fra barndommen av er feil, tro meg. Jeg har vært der selv. Men det krever sin mann (eller dame) å kunne åpne øynene, innhente informasjon, ta inn over seg kunnskapen og faktisk kunne endre på sine vaner. 

Visste du for eksempel at det er dyreprodukter i mange av følgende varer: 

 • Saft (karmin/E120 – et rødt fargestoff som kommer av at man tar gravide hunnlus, dreper de og tørker de. Deretter moses de til et krydder)
 • Brus (filtreres gjennom fiskeblære)
 • Vin (filtreres gjennom fiskeblære eller egg)
 • Øl (filtreres gjennom fiskeblære)
 • Potetgull (aroma – kan ofte være kjøttekstrakt, beverrumpe (yup, you heard me))
 • Smågodt og det meste av rødt godteri (karmin/E120, eller gelatin – som kommer fra kokte dyrekadavre)
 • Smågodt og sort godteri (benkull)
 • Syltetøy (karmin/E120)
 • Sauser (aroma, melk/melkefett/mysepulver/melkeprotein, egg, kjøttkraft) 
 • Smultringer (stekes i smult – altså dyrefett)
 • Mesteparten av sminke, såper, shampoo, balsam, kremer, medikamenter, plaster etc. blir testet på dyr. 
 • Tannkrem (benmel)
 • Parfyme (musk – kjønnsorgan fra asiatiske rådyr, blir også som oftest testet på dyr)
 • Billakk, neglelakk etc (shellac – insektsekret)

 

Bilderesultat for e120

Bilderesultat for gelatine animal

Karmin og dyrekadavre som blir kokt for å lage gelatin. 

Det at vi (eller rettere sagt de store aktørene bak) putter dyreprodukter i så godt som alt vi spiser og drikker fører til en enormt stor etterspørsel. Årlig produseres det 70 milliarder dyr i landbruket, og mer enn 6 millioner dyr blir drept for mat hver eneste time (Factory Farms”. A Well Fed World“Strategic Plan 2013-2017: For Kinder, Fairer Farming Worldwide”. Compassion in World Farming). For bare 10.000 år siden (det er ikke lenge når man ser på verdenshistorien) bestod 99 % av biomassen på jordkloden av ville dyr. I dag består 98 % av biomassen av mennesker og dyr vi bruker i matproduksjonen (Ede, Sharon. “The Bomb is Still Ticking…”. Post growth: From bigger towards better. November 2010Population and Development Review 37 (4): 613-636 (December 2011)). Husdyr og mat til husdyrene okkuperer 1/3 av jordens isfrie overflate (http://www.fao.org/newsroom/en/News/2006/1000448/index.htmlhttp://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/). 

Bilderesultat for animals killed for food

Landbruk (dyredrift) er den ledende årsaken til utryddelse av arter, «døde soner» i havene (så forurensede soner at havdyr ikke kan leve der), forurensning av havene og ødeleggelse av habitat (det området en art helst vil oppbevare seg i, det området arten er tilpasset og best egnet til å overleve i). Dette skjer både ved at vi hugger ned regnskogen og skogområder for å lage beiteplass og mat til landbruket (det hugges blant annet ned regnskog tilsvarende størrelsen på en fotballbane hvert eneste sekund, og landbruket er ansvarlig for 91 % av ødeleggelsene i Amazonas (Margulis, Sergio. “Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon”. World Bank Working Paper No. 22. 2003Tabuchi, Hiroko, Rigny, Claire & White, Jeremy. “Amazon Deforestation, Once Tames, Comes Roaring Back”. New York Times. February 2017Bellantonio, Marisa, et al. “The Ultimate Mystery Meat: Exposing the Secrets Behind Burger King and Global Meat Production”. Mighty Earth). Vi flytter, dreper og utrydder «truende» arter for landbruket – for eksempel ulv og bjørn. Opp til 137 planter, dyrearter og insektarter dør hver eneste dag på grunn av ødeleggelsene av regnskogen (Vidal, John. “Protect nature for world economic security, warns UN biodiversity chief”. The Guardian. August 2010). Bruken av sprøytemidler etc. i dyrkingen av mat til landbruksdyrene fører til at man ødelegger naturen, og forurenser jorda og vannet (https://comfortablyunaware.wordpress.com/2012/06/09/biodiversity-and-food-choice-a-clarification/https://comfortablyunaware.wordpress.com/http://oceanservice.noaa.gov/facts/deadzone.htmlhttps://www.epa.gov/nutrientpollution/problemhttp://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htmhttp://editors.eol.org/eoearth/wiki/Causes_of_extinctionhttp://wwf.panda.org/about_our_earth/species/problems/habitat_loss_degradation/http://www.takeextinctionoffyourplate.com/meat_and_wildlife.htmlhttps://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/19196/Machovina_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=yhttps://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2015/oct/20/the-four-horsemen-of-the-sixth-mass-extinctionhttp://www.smithsonianmag.com/science-nature/ocean-dead-zones-are-getting-worse-globally-due-climate-change-180953282/https://www.nature.com/nature/journal/v418/n6898/full/nature01014.html, https://www.nature.com/nature/journal/v418/n6898/full/nature01014.htmlhttp://people.umass.edu/bethanyb/Wilcove%20et%20al.,%201998.pdf). 

Bilderesultat for amazonas agriculture destroy

Landbruket alene fører til større klimagassutslipp enn hele transportsektoren TOTALT (fly, buss, båt, bil, trikk, tog osv) (Livestock’s Long Shadow: environmental issues and options”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome 2006). 

Det er en del mennesker som har sett hvor store ødeleggelser landbruket har på både helse, klima, land, vann, forurensning, regnskog, verdenshavene, utrydning av arter OSVOSV (listen begynner å bli laaang..), men hva skjer med de? Jo, 1100 aktivister har blitt drept i Brasil bare på de siste 20 årene. De store landbruksaktørene gjør alt de kan for å beskytte næringen sin, og leier inn leiemordere for å stilne de som stiller spørsmålstegn (det høres helt sykt ut, og ja. Det er helt sykt hva det er som egentlig foregår) (Batty, David. “Brazilian faces retrial over murder of environmental activist nun in Amazon”. Butler, Rhett A. “20 years ago the Amazon lost its strongest advocate”. Mongabay. December 2008 Sandy, Matt. “Murder of Brazil official marks new low in war on Amazon environmentalists”. Nuwer, Rachel. “The Rising Murder Count of Environmental Activists”. The New York Times. ). 

Her lever vi i en verden med ca 7 millioner mennesker, der 1 million mennesker sulter hver eneste dag. Det som er så latterlig dumt med det hele er at vi har mer enn nok mat og plass på jorden til alle, men vi velger heller å bruke 1/3 av plassen på jorda til landbruket, og vi gir heller maten til dyrene enn til menneskene. Hadde vi bare spist denne maten selv, så hadde vi alle vært gode og mette (og sunne). Rundt 50 % av alt kornet i verden gir vi som mat til dyrene (Executive Summary: Feed Supply”. Food and Agriculture Organization of the United Nations.“Meat and Animal Feed”. Global Agriculture. Agriculture at a Crossroads. Findings and recommendations for future farming.Shah, Anup. “Beef: Diverting resources to environmentally destructive uses”. Global Issues. “Did you know? U.S. and Wisconsin soybean facts”. Wisconsin Soybean Marketing Board). Og hva gjør vi med det? Vi produserer ENDA MER i landbruket, som fører til enda mindre mat til oss. Hvor er logikken i det? 82 % av sultne barn lever i land der maten heller blir gitt til dyrene i landbruket, og disse dyrene blir slaktet og spist av oss i vesten (Oppenlander, Dr. Richard. “The World Hunger-Food Choice Connection: A Summary”. “Improving Child Nutrition: The achievable imperative for global progress”. UNICEF. April 2013“Livestock production index”. The World Bank“Global livestock production systems”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome 2011). 

Relatert bilde

Land som kreves for å mate en person i 1 år:

 • Veganer: 674 m2
 • Vegetarianer: 3 ganger så mye som hos en veganer
 • Kjøttspiser: 18 ganger så mye som hos en veganer (Robbins, John. Diet for a New America, StillPoint Publishing, 1987, p. 352). 

Vi har store vannmangler rundt om i verden, når vi har mer enn nok vann til alle sammen. Landbruket er ansvarlig for 80-90 % av vannforbruket i USA (How Important is Irrigation to U.S. Agriculture?” USDA: Economic Research Service. ). For å produsere 150 kg burger så trengs det 2500 liter vann (Pimentel, David, et al. “Water Resources: Agricultural and Environmental Issues”. BioScience (2004) 54 (10): 909-918.  “Water Content of Things: Data Table 19”. The World’s Water 2008-2009Beckett, J. L, Oltjen, J. W “Estimation of the Water Requirement for Beef Production in the United States”. Journal of Animal Science. 1993. 71:818-826). Dette er vann nok til å dekke dusjing i to måneder. Det er virkelig på tide at vi begynner å ta tak i det virkelige problemet blant så godt som alle krisene vi har rundt om i verden: sult, vannmangel, forurensning, helseproblemer, plassmangel. Tenk deg om bare folk hadde kunne sett seg selv i speilet, gått utenfor komfortsonen for å tørre å endre på sine vaner, for dermed å bidra til å redde verden? Vi hadde kommet så utrolig langt bare ved å kutte ned/ut landbruksindustrien. Men det krever at folk får tilgang på informasjon. Det krever at folk vet hva som egentlig ligger bak den burgeren. 

Bilderesultat for burger water usage

En veganer produserer 50 % så lite karbondioksid, bruker 1/11 mengde olje, 1/13 mengde vann, og 1/18 størrelse land sammenliknet med en kjøttspiser (The carbon foodprint of five diets compared”. Shrink That FootprintScarborough, Peter, et al. “Dietary greenhouse-gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK”. Climactic Change. July 2014. Volume 125. Issue 2. pp. 179-192Pimentel, David & Pimental, Marcia. “Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment”. The American Journal of Clinical Nutrition. September 2003. vol 78. no 3 660S-663S“Facts on Animal Farming and the Environment”. One Green Planet.Ranganathan, Janet & Waite, Richard. “Sustainable Diets: What You Need to Know in 12 Charts”. World Resources Institute. April 2016). En veganer sparer hver eneste dag 4164 liter vann, 20 kg korn, 2,8 mskog, 4,5 kg CO2 og 1 dyreliv sammenliknet med en kjøttspiser (Scarborough, Peter, et al. “Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK”. Climactic Change July 2014., Volume 125, Issue 2, pp 179-192“Meat Eater’s Guide to Climate Change and Health”. Environmental Working Group. 2011Ranganathan, Janet & Waite, Richard. “Sustainable Diets: What You Need to Know in 12 Charts”. World Resources Institute. April 2016).
HVER ENESTE DAG. 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg